Yeme bozukluğu, kişinin fiziksel veya ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyen anormal yeme davranışlarıyla tanımlanan psikiyatrik bozukluklar kümesine verilen genel addır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır.
Anoreksiya nervoza; zayıf bir bedene sahip olma arzusu, kilo almaktan aşırı korku, beden imgesinde bozukluk ve adet kesilmesi ile karakterize bir bozukluktur. Kilo kaybetme amacıyla özel davranış biçimleri geliştirilir. Bu yöntemlerle yaşamı tehdit edecek düzeyde kilo verilir.
Bulimiya nervoza; aşırı yeme atakları ve ardından gelen kusmaların ön planda olduğu bir yeme bozukluğu türüdür. Yine zayıf bir bedene sahip olmak istendiği için anoreksiya nervozadaki gibi yediklerini dışarı atmak, kalori yapıcı etkilerini gidermek için çeşitli yollara başvurulur. Ancak bu tabloda farklı olarak hasta hafif kilolu ya da normal beden ağırlığındadır.
Tıkınırcasına yeme bozukluğunda ise; kişinin objektif olarak büyük miktarlarda yiyecek tükettiği ve yeme davranışı üzerinde kontrol kaybı hissettiği, tekrarlayan aşırı yeme dönemleri görülür. Bu bozuklukta yeme nöbetlerinin etkilerini telafi etmek için, kendini kusturma, ishal yapıcı, idrar söktürücü ilaç alma veya hiç yemek yememe ya da aşırı fiziksel egzersiz yapma gibi davranışlar görülmez.
Yeme bozukluklarının tedavisi, hastanın ihtiyaçları ve yeme bozukluğu tipine göre psikiyatri uzmanının öncülüğünde, hastanın durumuna göre dahiliye, kadın doğum gibi diğer tıbbi dallar ile işbirliğine geçilerek yapılmalıdır. Tek bir tedavi yaklaşımından çok bir çok yaklaşımın bir araya gelmesi avantajlı olabilir. Kesin bir ilaç tedavisi yoktur ve asıl tedavi ilaç kullanımı değildir. Psikoterapi ile birlikte kullanılmalıdır. Psikoterapi vazgeçilmezdir, aile ile işbirliği ve ailenin tedaviye doğru katılımı önemli olabilir.
Sorularınız için bir tık uzağınızdayız!
İletişim