psikanalitik-ve-destekleyici-psikoterapi

Psikanalitik ve destekleyici psikoterapi

Bu terapi yöntemleri, psikanalitik kuram ve teknikler temelinde yürütülür. Bu kurama göre zihinsel yaşamın büyük bölümü bilinçdışıdır, çocukluk yaşantıları genetik etkenlerle uyumlu olarak erişkin hayatı biçimlendirir, aktarım ve direnç kavramları danışanı anlamak için anahtar yollardır, belirti ve davranışlar çoklu işlev görürler ve karmaşıktırlar.

Danışanla yapılan değerlendirme görüşmeleri sonrasında bireyin ihtiyaçlarına ve bunlara bağlı fayda görebileceği tekniklere karar verilir. Bu ihtiyaçlar ve teknikler süreçte değişiklikler gösterebilir. Bu ekolde danışan edilgen terapist etkin bir konumda değildir. Danışan ve terapist bir keşif gezisinin ortaklarıdırlar.

Bu terapi yöntemleri depresif bozukluk, anksiyete bozuklukları, panik bozukluk, sosyal anksiyete bozukluğu, yeme bozuklukları, kişilik bozuklukları, somatoform bozuklukların tedavisinde etkili olarak kullanılır. Ayrıca, duygusal sorunlar, kişisel gelişim, ilişki sorunları, kimlik ve benlik gelişimi, yaratıcılık ve özgüven gibi alanlarda da gelişim sağlanır.

Psikanalitik psikoterapinin temel amacı, kişinin iç dünyasını anlamasına ve içsel dönüşüm yaşamasına destek olmaktır. Dolayısıyla bu ekolde belirtilerin düzelmesi tek hedef değildir. En önemli hedeflerden biri danışanın bir sahicilik ve biriciklik duygusu kazanmasının sağlanmasıdır.

Eğer kısa süreli bir psikoterapi ya da belli bir ilaç, hastanın sorununu başarıyla tedavi edecekse ve eğer birey kendisini derin bir şekilde anlamaya dair bir motivasyon taşımıyorsa psikanalitik psikoterapi uygun olmayabilir.

Sorularınız için bir tık uzağınızdayız!

İletişim
Pill