DSM-5'in tanımına göre kişilik bozukluğu kavramı, bir kişinin düşünce biçimi, duygusal tepkileri, ilişkilerdeki davranışları ve genel yaşam tarzında devamlı ve esaslı bir sapma veya bozukluk gösterdiği bir durumu ifade eder. Genellikle genç yetişkinlik döneminde başlar ve bir kişinin günlük işlevselliğini önemli ölçüde etkileyebilir. Sıklıkla ilişkilerde, sosyal karşılaşmalarda ve iş veya okul ortamlarında sorunlara ve sınırlamalara neden olabilir. Ayrıca insanların kendilerini izole hissetmesine neden olabilir, bu da depresyona ve kaygıya katkıda bulunabilir.
Farklı kaynaklarda farklı sayıda kişilik bozukluğu tanımlanmış olsa da, bu tanımlamalar daha çok ruh sağlığı uzmanlarının kendi aralarında ortak bir dil oluşturmak ve araştırmalarda kolaylık sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Her insan biriciktir ve bu tanımlara tam olarak sığdırılamaz. Tüm bu bozukluklarla ilgili kesin olan şey çocukluk döneminde gelişimsel süreçlerde bir şeylerin yolunda gitmemiş olmasıdır ve önemli olan kişinin yaşadığı zorlukların farkına varıp tedaviye başvurmasıdır.
Tedavi her zaman yapılan ayrıntılı değerlendirme sonrasında kişinin ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Psikoterapi tedavide en önemli yere sahiptir ancak zaman zaman ilaç tedavisi de sürece eklenebilir. Psikoterapide kişinin zorlandığı alanlar tespit edilip ona yönelik çalışmalar yapılır.
Sorularınız için bir tık uzağınızdayız!
İletişim