Bu terapi yaklaşımında, düşüncelerin, duyguların ve davranışların birbirleriyle etkileşimine ve bu etkileşimin kişinin ruh sağlığı üzerindeki etkilerine odaklanılır.
Terapist, danışanın düşünce ve inanç kalıplarını anlamak için aktif bir şekilde çalışır ve bu kalıpların nasıl olumsuz duygusal tepkilere ve sorunlu davranışlara yol açtığını belirlemeye çalışır. Danışanın olumsuz düşüncelerini fark etmesini, bunları sorgulamasını ve daha gerçekçi ve olumlu düşünceler geliştirmesini teşvik eder. Aynı zamanda, danışanın olumsuz duygusal tepkilerini ve davranışlarını değiştirmesine de yardımcı olur. Bu süreç, danışanın daha sağlıklı bir zihinsel tutum geliştirmesine ve olumlu değişiklikler yapmasına olanak tanır.
BDT depresyon, kaygı bozuklukları, panik bozukluk, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), sosyal anksiyete bozukluğu tedavisinde etkili olarak kullanılır. Ayrıca, bağımlılık sorunları, yeme bozuklukları ve uyku sorunları gibi diğer birçok alanda da uygulanır.
BDT, kısa süreli terapilerden biri olarak bilinir ve
genellikle sınırlı sayıda seans içinde hedefe yönelik sonuçlar almak için
kullanılır. Terapist, danışanın ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bir terapi
planı oluşturur ve danışanın terapötik hedeflere ulaşmasına yardımcı olduktan
sonra süreç sonlandırılır.
Sorularınız için bir tık uzağınızdayız!
İletişim